Kasdienėje mityboje, tinkamai maitinantis, daržovės užima ypatingą vietą. Juose yra daug skaidulų, kurios palengvina virškinamojo trakto veiklą. Be to, daržovėse gausu vitaminų, mineralų ir kitų naudingų elementų. Mažas kalorijų kiekis ir visiškas riebalų nebuvimas leidžia įtraukti juos į savo dietą norint numesti svorio. Apdorojant kai kurias daržoves organizmas išeikvoja gana daug kalorijų, o tai ypač svarbu norintiems susidoroti su antsvoriu.

Daržovių nauda

Žmogaus organizmui yra neabejotina daržovių nauda, tačiau sunku įvardinti, kuri konkreti daržovė yra sveikiausia, kiekviena iš jų turi savų privalumų. Daugiau susijusių straipsnių šia tema https://tiktarpmusu.lt/category/grozis-sveikata/gerai-sveikatai/.  Pavyzdžiui, žaliose daržovėse, ridikuose, kopūstuose, burokėliuose, pomidoruose yra daug kalio, reikalingo širdžiai. Špinatuose, brokoliuose, Pekino kopūstuose ir lapiniuose kopūstuose yra daug kalcio, o žaliose lapinėse daržovėse – magnio. Nuo vaikystės visi žinojo, kad morkose yra daug karotino – vitamino A šaltinio. Tačiau, pasirodo, nemažas kiekis šios medžiagos yra ir moliūguose, petražolėse, pomidoruose.

Vitamino C tiekėjai yra raudonosios paprikos, žalieji svogūnai, špinatai, kopūstai, bulvės. Rabarbaruose rastas didelis organinių rūgščių kiekis, žaliuose žirniuose daug augalinių baltymų, o krapuose – aromatinių medžiagų ir eterinių aliejų. Eteriniai aliejai pagreitina virškinimo rūgščių išsiskyrimą dar prieš valgant. Todėl garnyrai iš daržovių ir šviežios salotos, gausiai pagardinti žolelėmis, padeda organizmui lengvai virškinti mėsą ir žuvį.

Įvairios daržovės jūsų racione suteiks jums daug vitaminų, organinių rūgščių ir skaidulų. Juos galima valgyti žalius arba paruošti troškiniams, tyrėms, sriuboms ir garnyrams. Tiesa, terminis apdorojimas šiek tiek sumažina naudingąsias savybes. Pats švelniausias gaminimo režimas yra garinimas ir kepimas. Tačiau žalumynai ir lapinės daržovės ant stalo turėtų būti švieži.

Kad organizmas gautų reikiamą kiekį vitaminų ir skaidulų, kiekvieną dieną reikėtų suvalgyti apie 0,5 kg daržovių ir vaisių, kiek įmanoma įvairesnių. Tinkamai suplanuotame valgiaraštyje daržovės turi būti įvairios: žalios, virtos arba sultys.

Nors lauke jau darosi šilta ir saulėta, jau dabar verta pradėti stiprinti imunitetą, kad nenustebtumėte staigiais temperatūros pokyčiais artėjant rudeniui, palankiais peršalimui. Prekystaliai šiuo metu pilni šviežių sezoninių daržovių, tad raginu jas valgyti reguliariai, nes kaip jau žinote– tinkama mityba yra vienas pagrindinių imuniteto formavimo klausimų.