Lietuvoje įprasta nuoavame name turėti aukštą tvorą ir kiemo vartus. Tik žmons pagyvenę užsienyje nesitveria savo valdos arba daro tai labai subtiliai naudodami krūmus ar žemas dekoratyvins tvoreles. Paprastam lietuviui įėjimas į namus ar savo įmonę turi būti gerai apsaugotas. Iš dalies tai galime vertinti kaip pirmą apsaugos lygį apsaugantį nuo nepageidaujamų asmenų ar gyvūnų slapinėjimo ten kur nereikia.

Nuo ko priklauso automatikos tipas?

Kiemo vartus parduotuvėje galima nusipirkti standartinius tačiau dauguma žmonių renkasi individualius pagal pasirinktą tvorą ir kiemo įvažiavimo ypatumus. Automatikos tipas priklauso nuo to kokios tipo vartus galite pastatyti savo kieme. Ne visuomet pasirinksite tai ko norite. Jei pavydžiui sklypas yra tik 6 arų ar mažesnis, įvažiavimas gali būti per siauras, kad galėtumėte pasidaryti stumdomus vartus nebent jiems parinktumėte vietą kampe. Tai vizualiai trodo negražiai todėl jums teks rinktis tvorą su atveriamais vartais.

Techninė pusė

Renkantis vartų automatiką pagrindinis rodiklis yra maksimalus leistinas varčios svoris kuris priklauso nuo ilgio. Kuo ilgesni vartai tuo jie sunkesnis. Svorio kategorijos pagal gamintojus būna panašios, tai 200 kg, 400 kg, 800kg, 1500kg. 200 kg variklai tinka tik siauriems vartams su lengvu vartų rėmu ir segmentinės tvoros užpildu. 400 kg vartų automatikos gali užtekti vartams kurių plotis 4-5 metrai tačau dar priklauso kokių medžiagų bus vartų užpildo apdaila. Platiems kiemo vartams su kalvio darbo apdaila arba įmonėse kuriose reikalingi ypač platūs vartai sunkiosios technikos pravažiavimui, eikalingi kaip minimus 800-1500kg vartams pritaikyti varikliai. Automatikai funkcionuoti reikalinga 230v įtampa. Kainos atitinkamai svyruoja nuo 300eurų už pačią paprasčiausią ir 600-800 eurų už galingiausius modelius. Bevek visų gamintojų stumdomu vartu automatika yra pritaikyta dirbti lauko sąlygomis ir atitinka atsparumo drėgmi standartą IP54. Vartų atsidarymo greitis apytiksliai yra 10 centimetrų per sekundę. Žinodami laiką ir savo vartų plotį galite apskaičiuoti kiek laiko teks laukti kol atsidarys vartai.

Jeigu renkatės varstomų vartų automatiką, žinokite, kad pavaros greitį galima reguliuoti, sulėtinti vartų uždarymą prieš pabaigą, jėgą galima reguliuoti taip pat. Utomatikos darbinė temperatūra nuo -30 iki +50 laipsnių celsijaus. Nos vartų automatikai suteikiama tik 2-3 metų garantija, praktiškai ji tarnauja kur kas ilgiau be okių rūpesčių. Problemos gali kilti tik dėl pačių vartų judėjimo, geometrijos pasikeitimo esant nekokybiškoms medžiagoms arba po žiemos šalčių.Visi vartų automatikos komplektai parduodami su dviem valdymo pulteliais. Pagal šeimos narių skaičių ar įmonės darbuotojų, kiemo gyventojų iekį galima suprogramuoti papildomus pultelius.